Nieuwe uitdaging

Frans Droog heeft het initiatief genomen voor Blimage in Nederland: een blog over een image (blimage) met als doel mensen in onderwijsland meer aan het bloggen te krijgen.

Hij heeft me de afbeelding hierboven gestuurd, een zonsopgang, toen ik twitterde dat ik met de start van het nieuwe schooljaar een uur te vroeg op een afspraak verscheen.
Het is niet moeilijk om een verhaal bij het plaatje te bedenken.

Een zonsopgang hoort namelijk bij een nieuwe dag, vol nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen en nieuwe ervaringen. En dan is de brug naar een nieuw schooljaar niet moeilijk te maken.

Vandaag was ik bij de jaaropening van de school waarop ik komend jaar ga lesgeven. Allemaal docenten die weer zin hebben om aan de slag te gaan, met nieuwe ideeën voor het komend schooljaar. Nieuwe docenten, zoals ik, die de hele dag allemaal nieuwe dingen te horen krijgen.

En dan maandag de leerlingen. Nieuwe brugklassers, die aan een avontuur beginnen op de middelbare school, en leerlingen die terugkomen voor een volgend nieuw schooljaar.

Ik heb vaak een dubbel gevoel over nieuwe dingen: ik zoek ze op, vind het leuk, uitdagend, en tegelijkertijd ook spannend. Dit jaar ga ik iets doen dat ik nog niet eerder heb gedaan: lesgeven aan brugklassers. Zij krijgen namelijk allemaal te maken met de iPad in de klas, en het vak dat ik ze ga geven is gericht op het bijbrengen van digitale vaardigheden, van de knoppen tot mediawijsheid.

De vakinhoud is me bekend. Het geven van les en het geven van een training ligt erg dicht bij elkaar. Dit maakt het leuk, uitdagend, nieuw. Dat ik het niet eerder heb gedaan maakt het spannend, nieuw. Ik ben benieuwd naar de leerlingen, hun ervaring met dit nieuwe avontuur.

En ik kijk er naar uit om er samen een mooi nieuw jaar van te maken.